NF Klatreinstruktør 1 sport
NF Klatreinstruktør 1 sport gir deg mulighet til å jobbe som klatreinstruktør på 1 taulengde ruter på boltesikrede ruter i lavlandet. Kurset er 3 dager og inkluderer NKF klatreinstruktør inne pensum.
Mål for kurset: Gjøre deg i stand til å jobbe som klatreinstruktør på 1 taulengde boltede sportsklatreruter og organisere topptauing og rappellering.
Varighet: 3 dager.
Sted: Oslo.
Pris: 5000 kr per deltager
Kursdatoer NF Sportklatreinstruktør 1
04.04 – 06.04.2025 Oslo
For grupper på fire personer eller flere, kan vi arrangere kurset på andre datoer.
”Klatrekompaniets Fjellsportkurs var både lærerikt, opplevelsesrikt, og morsomt. Opplegget var gjennomtenkt, med gode muligheter for individuelt fokus og tilpassing.“
Vi er godkjent som kursarrangør av Norsk Fjellsportforum (NF).
Mer informasjon om NF Sportklatreinstruktør 1
Etter kurset skal deltakerne ha høy bevissthet om grunnleggende forutsetninger for sikker klatring på boreboltsikrede sportsklatrefelt. De skal være godt kjent med metodesett og undervisningsprinsipper for sportsklatring. De skal ha en god forståelse av rollen som klatreinstruktør i sportsklatring og ansvaret som følger med. De skal vise reflekterte holdninger til etikk og retningslinjer for bruk av borebolter og etablering av klatrefelt.
Forhåndsgodkjenning klatreinstruktør 1 sport
Før deltakelse på instruktørkurs skal søkeren vurderes av NF om opptakskravene oppfylles. Deltakeren må i god tid før kurs sende inn søknad gjennom brattkompetanse.no. I søknaden må søker sende inn utfylt NF-turdagbok som dokumenterer erfaring og kompetanse. Dersom søker tilfredsstiller opptakskravene utsteder NF et bevis på dette (prekvalifiseringsbevis) som søker fremlegger for NF-arrangøren som arrangerer det aktuelle instruktørkurset søker ønsker å delta på. Opptakskravene er minimumskrav for å få opptak til kurset. Tilfredsstiller deltakeren ikke alle opptakskravene bør kandidaten vente til mer erfaring er oppnådd.
Krav for forhåndsgodkjenning klatreinstruktør 1 sport
- fylt 18 år ved kursets begynnelse
- gjennomført klatrekurs eller tilegnet seg tilsvarende kunnskaper på annen måte
- dokumentere minimum 2 års erfaring med å lede boreboltsikrete sportsklatreruter
- dokumentere at man har ledet minst 30 ulike boreboltsikrete sportsklatreruter fordelt på ulike utendørs klatrefelt
- generell leder- eller instruksjonserfaring vil telle positivt
Temaer under kurset
Etter endt kurs skal deltakerne beherske de temaene som inngår i instruktørkurset godt nok til å kunne gi klatrekursdeltakere kompetent, sikker og inspirerende veiledning. De skal:
- Ha forståelse for myndighetskrav til organisert klatreaktivitet og anvende kravet
- Ha en grundig forståelse av standard metodesett ved sportsklatring.
- Mestre og vurdere utstyret som brukes ved sportsklatring og kunne forklare utstyrets ulike funksjoner, bruksområder og begrensinger. De skal kunne gjøre rede for hva som er feil bruk av utstyret og hvilke konsekvenser det kan medføre.
- Ha grunnforståelse for hvordan lære bort topptau- og ledklatring på sportsklatrefelt
- Ha en grundig forståelse av, og evne til å bruke og vurdere, standard metodesett for
- entaulengdes rappell og metoder for å ivareta deltakersikkerhet under entaulengdes rappell.
- Kunne rigge gelendertau, og mestre metoder for raskt å komme opp eller ned til uøvd deltaker i veggen ved behov.
- Forstå ulike typer borebolters funksjon og virkemåte, boltenes begrensinger, slitasje og levetid, samt å gjenkjenne metall kvaliteten
- Kunne formidle de ulike læringsmomentene på et sportsklatrekurs til uøvde på en trygg, sikker og pedagogisk måte.
- Kunne gjenkjenne og gjennomføre sikker og naturvennlig klatring og ferdsel på og ved sportsklatrefelt.
Vurdering
Deltagerne skal få en løpende, muntlig tilbakemelding gjennom kurset. Sluttvurdering skal gis i en personlig samtale med hver enkelt deltager. Deltageren skal oppfordres til selv å gjøre seg opp en mening om sine sterke og svake sider som instruktør. Deltakerne skal vise gode og reflekterte holdninger til rollen som klatreinstruktør og sportsklatring som aktivitet for å bestå kurset. Kandidatene skal vurderes ut fra følgende punkt, i prioritert rekkefølge: Sikkerhet, egenferdighet, formidlingsevne og lederskap.
Kandidatene vurderes til bestått eller ikke bestått, og kursleder skal gi en skriftlig og begrunnet vurdering som føres inn i kandidatens loggbok.
Assistentpraksis for klatreinstruktør 1 sport
Før endelig godkjenning skal deltakerne ha et pedagogisk erfaringsgrunnlag, og samtidig vise at de behersker veiledningssituasjonen. De skal derfor gjennomføre et praksiskurs
på boreboltsikret klippe utendørs, av minimum 2 dagers varighet under veiledning. Praksisen skal gjennomføres under ledelse og tilsyn av en veileder som er godkjent til å være kursleder for sportsklatrekurs, og kursarrangøren skal ha arrangørgodkjenning fra NF. Veilederen skal gi deltakeren løpende og konkret vurdering i løpet av praksisen, og skal vurdere om vedkommende er skikket til å gis endelig godkjenning som klatreinstruktør 1 sport. Assistentpraksis må gjennomføres senest i løpet av tredje kalenderår etter gjennomført instruktørkurs sportsklatring. Dersom det kun var en instruktør som holdt instruktørkurset, må assistentpraksisen gjennomføres med en annen instruktør.
Arbeidsfelt
Godkjent klatreinstruktør 1 sport kan virke som:
- instruktør på sportsklatrekurs hvor klatringen er begrenset til ruter hvor klatrer kan fires ned fra snufeste av sikrer på bakkenivå, og hvor all klatring er sikret med borebolter (faste forankringer)
- leder for organiserte klatreaktiviteter som topptauing og rappellering på sportsklatrefelt som er sikret med borebolter
- lede organisert klatring utendørs på borebolter for barn, ungdom og voksne
- gjennomføre brattkorttester
Praktisk informasjon
- For mer detaljert informasjon om delemner i kurset mm, se kapittel 3.1.1 i Nasjonal standard for instruktører, førere og kursarrangører i Fjellsport.
- Klatrekompaniet har ansvarsforsikring for sine arrangementer. Deltakerne er selv ansvarlige for egen ulykkes- og reise forsikring.
Klatrekompaniet er en av de aktørene i Norge som stiller strengest krav til sertifisering, erfaring , lokalkjennskap og pedagogisk innsikt. Alle våre instruktører/guider er utdannet fra NF (Norges Fjellsportforbund), NKF (Norges klatreforbund) eller Nortind innenfor de områdene de jobber innenfor (klatring, bre, skred, ski mm).
Du kan lese mer om instruktørene / guidene som holder disse kursene her…
Pedagogisk profil og HMS
Utvikling og bruk av standariserte metoder er et ledd i vårt kvalitetssikringsarbeide/HMS. Under alle våre kurs får deltagerne med seg metodesett som beskriver metodene som er brukt under kurset. Du kan lese mer om vår pedagogiske profil og HMS her…